Czekolada, cukierki, wszelkiego rodzaju ciasta są ulubionymi przysmakami wielu osób. Nie każda z nich zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo niebezpieczne okazuje się uzależnienie od słodyczy.
W konsekwencji może przecież prowadzić do otyłości, próchnicy czy cukrzycy. Młode osoby często są przyzwyczajone do ciągłego jedzenia słodkości.
Rodzice nie zawsze kontrolują ilość przyswajanych przez nie czekoladek czy cukierków, a dzieci wyrabiają w sobie nawyk pochłaniania ich w ogromnych dawkach. Aby zapobiec nałogowi, należy ograniczać im dostęp do ulubionych smakołyków, wprowadzając do diety zdrowe produkty.
Można namawiać je chociażby do picia soków, w stu procentach przygotowanych z przecieru owocowego. Ciasta i pączki lepiej zamienić na owoce, które dostarczą młodemu człowiekowi witamin oraz niezbędnych węglowodanów.
Jeśli młody człowiek nałogowo je czekoladę, warto nakłonić go do spożywania tabliczek z dużą, przynajmniej siedemdziesięcioprocentową zawartością kakao, gdyż to właśnie one są zdrowsze niż pełnomleczne produkty. Najlepiej jednak jest zapobiegać uzależnieniu, wpajając dziecku zdrowe nawyki żywieniowe.
Na przekąski świetnie nadadzą się przecież owoce i warzywa, a słodkie, gazowane napoje można z powodzeniem zastąpić sokami.
W służbie ludzkości
Technologia w naturze
Jak środowisko wpływa na zdrowie psychiczne?